Konferencja "Czym była Polska Ludowa i co z niej zostało"

W sobotę 19 maja 2018 roku w Muzeum Historycznym Miasta Krakowa odbyła się coroczna sesja naukowa Stowarzyszenia Kuźnica, w tym roku pod hasłem "Czym była Polska Ludowa i co z niej zostało".

Organizacja sesji była możliwa dzięki wsparciu finansowemu Fundacji im. Róży Luksemburg.

Salę wypełniło prawie sto osób, członków i sympatyków "Kuźnicy", których zainteresowała problematyka spotkania - refleksja nad Polską Ludową i jej dziedzictwem. Asumptem do dyskusji była publikacja pt. "Polska Ludowa" - rozmowa Roberta Walenciaka z Prof. Karolem Modzelewskim i Prof. Andrzejem Werblanem, wydana w 2017 r. przez Wydawnictwo Iskry.

Konferencję otworzył prezes "Kuźnicy" dr Paweł Sękowski, który podkreślił, iż sesja jest autorskim projektem prezesa-seniora Stowarzyszenia Andrzeja Kurza oraz powitał zebranych Gości i Słuchaczy.

Wprowadzenia w problematykę dokonał prezes-senior "Kuźnicy" Andrzej Kurz, który dokonał także przeglądu i oceny dorobku historiografii poświęconej Polsce Ludowej.

Następnie wystąpienia przedstawili zaproszeni Goście:

- Prof. Hieronim Kubiak - socjolog, prezes honorowy Stowarzyszenia "Kuźnica", czynny w polityce w Polsce Ludowej

- Prof. Zbigniew Siemiątkowski - politolog, historyk myśli politycznej, czynny polityk lewicy w III RP

- Prof. Marian Stępień - historyk i krytyk literatury, czynny w polityce w Polsce Ludowej

- Prof. Jan Woleński - filozof, logik, epistemolog

- Prof. Tadeusz Iwiński - politolog, czynny polityk lewicy w III RP

- Prof. Bronisław Łagowski - filozof, historyk idei.

W wystąpieniach zaproszeni Goście - wybitni intelektualiści poruszali różnorakie kwestie związane z Polską w latach 1944-1989 i z dziedzictwem tego okresu w dziejach Polski. Poruszone zostały m.in. następujące problemy:

- Polska Ludowa jako "optymalna wersja Polski", niesuwerenna, ale jedyna możliwa w istniejących wówczas uwarunkowaniach geopolitycznych, zgodna z polską racją stanu, także w kontekście zabezpieczenia nowej granicy zachodniej kraju;
- przełomowe reformy pierwszego okresu Polski Ludowej: reforma rolna i nacjonalizacja przemysłu i ich szeroka legitymizacja społeczna;
- odbudowa kraju z powojennych zniszczeń i ogólnej ruiny, w tym gospodarczej;
- procesy społeczne związane z istnieniem Polski Ludowej, takie jak emancypacja kobiet, awans społeczny szerokich mas Polaków;
- polityka kulturalna Polski Ludowej, jej osiągnięcia i ograniczenia;
- kondycja nauki w Polsce Ludowej;
- znaczenie Polskiej Partii Socjalistycznej i jej programu dla ukształtowania się późniejszej specyfiki polskiego realnego socjalizmu;
- Polska Partia Robotnicza, potem Polska Zjednoczona Partia Robotnicza jako formacja dominująca, następnie hegemoniczna w życiu politycznym Polski Ludowej, wewnętrzne zróżnicowanie PZPR;
- negatywne aspekty Polski Ludowej, przede wszystkim terror stalinowski, a w sferze kultury i nauki cenzura i ograniczenie kontaktów międzynarodowych.

Po przerwie odbyła się dyskusja, w której głos zabrali przedstawiciele środowisk naukowych, jak członkowie i sympatycy partii, organizacji i stowarzyszeń lewicowych, w tym Sojuszu Lewicy Demokratycznej.

Na zakończenie krótkiego podsumowania, w odniesieniu do głosów z dyskusji, dokonali wszyscy Prelegenci.

Prof. Hieronim Kubiak przywołał słowa Romualda Traugutta odnoszące się do powstania styczniowego: "Nie wiem czy był sens. Wiem, że był mus" i odniósł je do zaangażowania politycznego w okresie Polski Ludowej.

Prof. Tadeusz Iwiński zwrócił uwagę na specyfikę Polski w bloku demokracji ludowych i odwołał się do anegdoty o telefonie do Radia Erewań, gdy na pytanie słuchacza "jak wyjść z sytuacji bez wyjścia?", redaktor odpowiedział: "to nie jest audycja o Polsce".

Prof. Jan Woleński zwrócił uwagę na negatywne strony dziedzictwa Polski Ludowej, na to, że niewątpliwe sukcesy powojennej Polski zostały również osiągnięte, zazwyczaj z jeszcze lepszym skutkiem przez szereg innych państw w Europie, gdzie jednak nie było realnego socjalizmu.

Prof. Marian Stępień zaapelował o posługiwanie się własnym językiem w opisie Polski Ludowej, jej dokonań i słabości, a nie uleganie językowi prawicy.

Prof. Zbigniew Siemiątkowski podkreślił znaczenie zachowania ciągłości trwania państwowości polskiej po drugiej wojnie światowej.

Prof. Bronisław Łagowski przekonywał, że obóz rządzący w Polsce narzucił Polakom paranoiczną wizję historii, z czego wynika żądanie ciągłego przepraszania za wszystko i tłumaczenia się ze wszystkiego przez lewicę, mimo wielu jej niezaprzeczalnych zasług już po 1989 roku. Zwracał również uwagę na fakt, że dzisiejsza Polska jest kontynuacją Polski Ludowej, a - pośród wielu oczywistych różnic szczegółowych - różni te dwie Polski przede wszystkim to, że obecna Polska jeszcze się nie skończyła, nie możemy więc jej całościowo ocenić.

Prezes-senior Andrzej Kurz zapowiedział publikację wydawnictwa w ramach serii "Biblioteka Kuźnicy", w którym znajdą się poszerzone wersje wystąpień Prelegentów oraz teksty szeregu wybitnych intelektualistów związanych z lewicą, którzy nie mogli wziąć udziału w konferencji.

Sesję zamknął prezes Paweł Sękowski, który również w imieniu kolegium redakcyjnego "Zdania" zapowiedział publikację wystąpień wszystkich Prelegentów w najbliższym, jesiennym numerze czasopisma.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!